Vi kender alle til det med, at maven driller. Den er lidt trægeller den er lidt for løs i det. Ofte har det med vores kost at gøre. Og med vores motionsvaner at gøre. Det kan være svært nok for os raske at holde maven i gang og opretholde en normal og sund tarmflora. 

Når vi har med ældre, syge eller behandlingskrævende borgere at gøre, er det vigtigt at være opmærksom på, at mange kan have besvær med at holde maven i gang. Det kan der være flere årsager til. Dels er der en del ældre og/eller syge, der ikke får motion. De kommer ikke ud at bevæge sig nok, og får dermed ikke sat tarmsystemet i bevægelse af den vej. Dels får mange af dem en mere ensidig kost – ofte med for lidt indhold af fibre. Og netop fibre er essentielle for at holde en sund tarmbalance. Fibre finder vi især i fødevarer som fuldkornsprodukter, fx rugbrød, havregryn og fuldkornspasta, i grove grøntsager, bønner og frugt. Derudover får mange af borgerne medicin, der kan have indflydelse på mavens funktion (bivirkning). Det kan give for løs mave eller gøre, at man får hård mave. Så alt i alt kan der være god grund til at være opmærksom på, at borgernes mave fungerer. Det skal for en god ordens skyld nævnes, at loppefrøskaller ikke har en optimal effekt på morfika. Der skal bruges peristaltrikfremmende midler.

Det kan være en rigtig god ide at supplere kosten med loppefrøskaller. Det er et naturprodukt, som kan regulere tarmsystemet ved at stimulere tarmens bevægelser. De består af 85 % fibresom er vandbindende og altså i stand til at virke samlende på løs afføring og blødgørende på hård afføring. De har en smørende og lindrende effekt på systemet. Typisk køber man det som pulver som opløses i vand (det findes i forskellige smagsvarianter). Er det for vanskeligt for den ældre/syge at få ned, fås skallerne også som kapsler.  Uanset form er det vigtigt, at der indtages nok væske ved siden af tilskud af loppefrøskallerda de jo som skrevet er vandbindende. Ekstra vigtigt når man har med ældre borgere at gøre, da de ofte drikker for lidt. Derudover er det meget vigtigt, at pulveret indtages 1 time før eller efter evt.  medicin, da det ellers kan påvirke optagelsen af deres medicin.  

Loppefrøskaller fås også i en variant, der er meget velegnet til bagning. Man kunne med fordel tænke det ind i køkkenet på plejecentre, bosteder mv. Og er man ude hos borgere med irritabel tarm eller hæmorideredet værd at foreslå, at der dagligt tages tilskud af loppefrøskaller. Udover de mange fordele for maven, ved korrekt indtagelse, har skallerne vist sig også at have en gavnlig og regulerende effekt på kolesterol. 

Det kan være af stor betydning for patienterne/borgerne, at vi som sundhedsfaglige og plejende er opmærksom på deres daglige mavebalance! 

/Pernille Als