Gennem instagram har jeg i længere tid fulgt Emma og Emmas mor. Da Emma var baby fik hun de obligatoriske d-dråber, som man gør, når man er oplyste forældre og sine børn det bedste.

Emma begyndte at blive dårlig og udvise nogle symptomer, som lægerne ikke kunne matche med nogle kendte sygdomme. Efter 14 dage med læger der arbejdede på højtryk, for at finde årsagen til Emmas symptomer, blev forældrene spurgt ind til d-dråberne. D-dråberne blev sendt til analyse og efter en uge, kom svaret. D-dråberne var blevet fejlproduceret. Deres indhold af d-vitamin var 75 gange forhøjet.

Emma var et par måneder da hele skandalen rullede. Hun blev pludselig ufrivllig hovedperson i en verden af hvide kitler og et kæmpe virvar af journalister og retsag.

Når Emma ikke har været på hospitalet, har hun været hjemme og for det meste været dårlig. Emma har ikke en dagligdag ligesom alle andre børn. Hun kan ikke være med på samme aktivitetsniveau, som alle de andre. Emma er i lange perioder rigtig dårlig, men formår trods sin unge alder, at få det bedste ud af livet.

D-vitamin er ikke bare uskadelige vitaminer. D-vitaminer er et fedtopløseligt vitamin, hvilket man danner depot af i kroppen dvs. at man kan få overdoseringer ved langvarigt for højt indtag. Det giver en række symptomer og i Emmas tilfælde er det så voldsom en forgiftning, at hun har fået varige skader af det, som skulle gøre, at hun voksede op som en sund pige.

Emmas udfordringer:

  • Forkalkede nyrer, der måske skal transplanteres senere
  • Kronisk forstoppelse/ødelagt system
  • Tandskader
  • Svagere knogler med mystisk struktur
  • Dårlig vækst
  • Et afluk forsaget af den høje mængde kalk. Aflukket forhindrer blod/væske i at komme væk fra hjernen. På nuværende tidspunkt, ved lægerne ikke, hvordan de skal operere Emma, så hun kan få det bedre.
  • Hydrocephalus, hvilket betyder væske i hjernen – som er forsaget af aflukket i baghovedet.


I hele denne frygtelige historie, skal man huske, at det ikke kun er Emma der lider under denne fejlproduktion. Emmas familie er også blevet påvirket på alle måder. Emmas mor Nicoline har ikke arbejdet siden Emma blev forgiftet, da Emma har krævet pleje 24 timer i døgnet. Derudover har det været en forfærdelig ruchetur følelsesmæssigt for alle parter. Flere gange har Emma stået på kanten mellem liv og død.

Lige nu går udfordringen for lægerne på, at nedsætte trykket i Emmas hjerne. Hun har været igennem mange forsøg og enten virker det ikke ordenligt eller også får hun så mange bivirkninger af medicinen, at de er nødt til at afbryde behandlingen.

Når jeg vælger at skrive om Emma er det fordi, at overdoseringer også sker, når vi selv står for medicinen og ikke kun, når noget bliver fejlproduceret. Derfor er det super vigtigt, at der er ro og fokus, når vi arbejder med medicin.

 

 

  1. Der blev indlagt 80 børn samtidig med Emma grundet d-vitaminforgiftning.

Hvis du ønsker at læse mere om Emma og hendes familie er man meget velkommen til at følge dem på instagram @nicoline_holm_